Aşure

Malumunuz 10 Muharrem’i yani Aşure gününü yeni geride bıraktık. Her ne kadar Türkiye’deki kadar heyecanlı ve dolu dolu geçmesede bu sene, ilk! Aşure denememi yapmaya karar verdim. Tahminimden çok daha uzun sürdü. Yaklaşık 5 saatlik muftak maceram sonucunda çıkan iki lezzetten biride Aşureydi. İşte size anneannmin leziz Aşuresinden esinlenerek kendimce yaptığım bir-iki değişiklikle çıkan tarif..


Malzemeler:

1 kg Aşurelik Buğday

2 bardak fasulye

2 bardak nohut

5 bardak şeker

1/2 bardak pirinş

Kuru kayısı

Kuru incir

Kuru üzüm

Tarçın, ceviz, fındık (süslemek için)

Hazırlanışı:

Aşurelik buğday, nohut ve fasulyeyi bir gece önceden hafif sıcak suda bekletiyoruz. Ertesi gün kabuklarını soyup ayrı ayrı tencerelerde haşlıyoruz. Derin ve büyük bir kapta haşladığımız buğdayın içine nohut ve fasulyeleri (sularını süzerek)katıyoruz. Pirinci, minik minik doğradığımız kayısı ve üzümleri ekleyip biraz daha haşlıyoruz. Şekeri karıştırarak ekliyoruz. En son inciride ekliyoruz ve kısık ateşte kaynamaya bırakıyoruz. İnciri en son eklememizin nedeni ise, incirin Aşurenin suyunu karartmasıymış.İyice piştiğinden emin olduğumuzda kaselere sıcakken boşaltıyoruz ve üstünü ceviz, fıstık hindistan cevizi, tarçın gibi malzemelerle süslüyüp afiyetle yemek üzere buzdolabında soğumaya bırakıyoruz.
Not1: Aşure çok sulu olursa biraz pirinç unu veya nişasta ayrı bir kapta ezilip konabilir.

Not2: Aşure çok koyu olursa sıcak su ilave edilebilir.

 

Afiyet olsun…
Hepinizin Aşure gününü kutluyorum..

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s